2011-06-02

Munkar



100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ paket jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
4 äggulor
ca 1 liter vetemjöl

ca 1 liter frityrolja



Gör så här
Smält smör och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Blanda i jästen med degvätskan.
Tillsätt de torra ingredienserna och till sist äggen. Blanda till en slät lätt klibbig deg.

Låt jäsa 1 timme

Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock.
Stansa ut munkarna med ett glas. Hålet i mitten kan göras med en kork till en PET flaska.

Låt jäsa 30 min.

Häll olja i en fritös eller i en kastrull (så att det täcker munkarna). Värm oljan till 180°
Lägg i munkarna och fritera på båda sidorna tills dem är gyllenbruna.

Tips! Vänta tills de har svalnat lite innan man vänder dem i socker.
Prova gärna med att doppa munkarna i smält choklad och strö över med hackad mandel, kokos eller strössel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar